Grotten

Slovenië heeft een prachtige ondergrondse wereld. De grotten zijn erg indrukwekkend en die mag je echt niet missen.


Škocjanske jama

Deze indrukwekkende grot is gevormd door de rivier die er doorheen stroomt: de Reka. De rivier stroomt 50 kilometer boven de grond en gaat dan ondergronds in het Karstgebied. Het is het grootste ondergrondse ravijn van Europa en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als je de grot bezoekt, moet je eerst met de gidsen van het park naar de ingang lopen, die op ongeveer 500 meter afstand ligt. Als je naar binnen gaat, kom je eerst bij de Tiha Jama, of stille grot, waar je talloze druipsteenformaties tegenkomt.

Daarna kom je bij het ondergrondse ravijn van de Reka. Er is een verlichte loopbrug langs de rotswand en u steekt de Cerkvenik-brug over, die 15 meter boven de rivierbedding ligt. Het pad is deels een glooiende helling en de rest zijn trappen. Lekker klimmen en klauteren dus.

Tijdens de rondleiding vertelt de gids af en toe wat. Of je de rivier kunt zien en horen, hangt af van het weer. Afgezien van de verlichte loopbrug is er geen verlichting. Je kunt de rivier alleen zien door indirect licht van buitenaf. Als het veel heeft geregend, staat er meer water in de rivier, dat hoor je beter dan bij een droge periode.

Als je bijna buiten bent, en de gids wijst je erop, mag je wat foto's maken. Buiten moet je een keuze maken, ga je (terug), of neem je de lift naar boven? Met kinderen raden we zeker aan om de lift te nemen.

Ondanks dat deze grotten niet zo bekend zijn als die van Postojna, kan het er druk zijn. Je gaat met een grote groep de grot in en je mag geen foto's maken. De gidsen spreken geen Nederlands, wat jammer is voor de kinderen, maar als je Engels of Duits spreekt, is het makkelijk te volgen. Zo kunnen de kinderen hun taalvaardigheid oefenen!


Postojna Jama

Deze grot is de meest toegankelijke van alle grotten in Slovenië en de meest bezochte grot van Europa. Je kunt met een grote groep door de grot in een treintje, heel bijzonder en leuk voor de kinderen. Hier zie je de schoonheid van het Karstlandschap, inclusief stalactieten en stalagmieten. Na een rit van 2 kilometer ga je te voet verder door de grotten. De gids vertelt een aantal interessante dingen, en misschien een leuk verhaal.

Je kunt je bezoek aan de grot combineren met een bezoek aan Predjama Castle, of het hele Postojnska jama-park verkennen. Het park omvat het kasteel, evenals Hotel Jama. Hier kun je naast overnachten ook geheime kamers bezoeken. Deze kamers tonen de geschiedenis van de geheime dienst van voormalig Joegoslavië.

Het park heeft ook een vivarium, waar je babydraken kunt zien! Helaas zijn het geen echte draken, maar zo worden de Olms wel genoemd omdat ze nogal op elkaar lijken. Deze bijzondere diertjes leven hun hele leven in de grotten. Het zijn de enige gewervelde dieren in Europa die uitsluitend in grotten leven.

Ook is er een tentoonstelling over de Karst en de grotten. De geschiedenis wordt op een moderne en interactieve manier getoond.

Als je benieuwd bent naar hoe een molenaar zijn dag doorbrengt, dan kan dat bij de Modrijan Homestead bij de Pivka Ponor rivier.


Andere grotten

Krizna jama
James Vilenica
Kostanjeviska jama